Причинява неприятен  обривД-р Шасине Вели Алерголог, ТоксикологД-р Шасине Вели е

...
Причинява неприятен  обривД-р Шасине Вели Алерголог, ТоксикологД-р Шасине Вели е
Коментари Харесай

Неподходящата козметика води до алерия 

Причинява противен  обрив
Д-р Шасине Вели Алерголог, Токсиколог

Д-р Шасине Вели е експерт алерголог с над 14 години медицински опит и професионални и научни ползи в областта на диагностиката и лекуването на алергични ринити и риноконюнктивити, бронихиална астма, уртикария, инсeкт алергия и медикаментозната свръхчувствителност. Член е на Български лекарски съюз, Световна алергологична организация, Европейска академия по алергология и клинична имунология, Българско сдружение по алергология и Българско сдружение по токсикология. 
-->
Знаете ли, че един човек употребява до седем козметични продукта на ден? Като се стартира от  шампоана, дезодоранта, крема, балсама, почистващите лосиони и се стигне до грима. Някои от съставките на всички тези артикули, като  ароматизатори и консерванти могат да провокират раздразнение на кожата или алергична реакция. 

Най-честите източници на алергия към козметика са продуктите за хигиена на кожата (кремове, почистващи лосиони и тоници, фотозащитни продукти), следвани от парфюми и дезодоранти, козметика за коса (лакове, бои, оцветители), измиващи средства (сапуни, душгелове), грим, артикули за бръснене и най-рядко - лакове за нокти.

Обикновено в резултат на приложимост на даден козметичен артикул могат да зародят два типа реакции: провокиращ (иритативен) контактен дерматит и алергичен контактен дерматит.

Иритативният контактен дерматит е по-често следен

Обикновено стартира като зачервяване с обрив по кожата, който сърби. Възможно е да се образуват и мехури, които в следствие стартират да се лющят. Това нормално се случва навръх мястото, което е било в контакт с алергена.

Въпреки, че сериозните алергични реакции към козметични артикули са необичайност, съгласно изследванията близо 10% от хората реагират по-остро на алергените в употребявани от тях козметични артикули. 

Тъй като недоволствата пораждат часове след контакта, алергичната реакция се дефинира като късен вид реакция на свръхчувствителност. Алергиченият контактен дерматит поражда, когато имунната система на засегнатия човек реагира на избрана химична субстанция в козметичен артикул, който е употребявал. 

Симптомите включват зачервяване, отичане, сърбеж

Лицето, устните, очите, ушите и врата са местата, по които се най-вече се демонстрират, само че и всяка друга част на тялото може да бъде наранена.  Най-често подобен вид алергична реакция на свръхчувствителност поражда към ароматизиращи или консервиращи субстанции, както и УВ-филтри. Доказано е, че точно един от най-силните алергени са ароматизиращите съставки в козметичните артикули. Ето за какво е значимо е да се знае, че аромати се съдържат даже и в така наречен “натурална ” козметика, както и в артикули без мирис - под формата на субстанции, маскиращи неприятния аромат на някои от козметичните съставки.

Сред веществата, които могат да причинят контактна алергия са: 

para-phenylenediamine, ammonium thioglycolate, para-toluylenediamine, para-aminophenol, ortho-aminophenol, quinoline yellow SS, nickel sulfate, cobalt, thiomersal и procaine hydrochloride

За определяне към коя тъкмо химическа съставна част реагира даден човек е нужно осъществяване на епикутано (пач) алергологично тестуване. С помощта на специфични пластири, върху кожата на гърба се слагат дребни контейнерчета, съдържащи разнообразни серии от подозирани алергени. Използват се както общоприети серии, по този начин и характерни козметични серии, самия артикул и обособените му съставки в разнообразни концентрации. 

След като престоят 48 часа, реакцията се регистрира, от време на време се налага отчитане и на 72 часа

Установяването коя субстанция или вещества провокират алергична реакция е от значително значение, с цел да се заобикалят всички артикули, които включват в състава си даденото вещество.

По отношение на преодоляването на алергичната реакция е допустимо локално приложение на емолиентна терапия, кортикостероиди, както и приемът на антихистаминови препарати, които да облекчат положението. Те обаче би трябвало да се употребяват единствено след обзор от експерт. 

Не предприемайте самолечение!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР